HTML

Gondolatok a negyedikről

Érzések. gondolatok. élet.

Friss topikok

Linkblog

Interjú Benjivel

2009.09.01. 19:52 Makkur

Benjivel még akkor ismerkedtem meg mikor az első zenekarával a Primitive Society nevü bandával turnéztak errefelé.Benji egyébként magyar csak kiköltöztek Németországba a szülei mielött megszületett volna de beszéli a magyar nyelvet.Pár dolgot átjavítottam legalábbis próbáltam ami nem volt helyesen magyarul írva de ha lesznek hibák akkor bocs.

Mikor szerveztél elöször koncertet kinn?
Az elsö koncertet november 2005 decemberében szerveztem az Esperanzaban, Schwäbisch Gmündben, ahol korábban laktam és felnőttem. Volt The Savants,Scoundrel, és Barackca akiket biztosan ismertek, Pestről.

Hol laksz most és ott milyen a hely színtér?
Én lassan 3 éve Tübigenben lakom. Tübingen egy kis egyetemi város kb 80.000 lakóval + még egy csomó egyetemistával és kb 30km-re délfele van Stuttgarttól . A város nagyon tetszik mert nem olyan nagy hogy nagyon messzire kéne utazni hogy valami zöldet is láthass és majdnem mindenhova biciklivel el lehet jutni. De azért nem anyira kicsi hogy nem lenne élet a városban. A kulturális választék egyáltalán elég nagy és egy városnak ebben a méretben a baloldali szintér elég nagy és  hosszú története is van. Mindenféle politikus csoportoktól mint pl a squatterek/házfoglalóktól kezdve a  csöves punkokig megtalálható ember a színtéren . Vannak különböző csoportok akik koncerteket szerveznek és a választék hatalmas: Punk, HC meg egy kis Crust persze, de még sok elektronikus zene, surf & garage punk (60er rock), hip hop, reggae és metál. Ùgy hogy egyébként mindegyik ízlésnek van valami.



Az emberek felétek elutaznak egy jobb koncertért 2-300 kilómétert?
Attol függ  persze hogy ki játszik. Ha egy híres együtes csak egy pár koncertet játszik Európában akkor biztos hogy vannak emberek akik elutaznának még berlinbe is ami kb 600km-re van innen. De kisebb koncertekre nem szoktak ilyen távolra elutazni. Biztosan azért mert elég nagy a koncert választék a közelben.

Mennyire választódik el a punk,hc,crust,oi színtér?
Annyira nincsenek elválasztódva a szinterek. Sokszor ugyanarra a koncertekre megyünk mindegy hogy Punk, HC, Crust vagy akár elektro(gondolom itt Benji az undergroundabbra gondolt-Makkúr) (De persze ezt se mindenkiröl mondhatom). A városban egyébként mindenki mindenkit ismer legalább barátokon keresztül vagy legalább már látták egymást. Úgyhogy inkább attol függ hogy milyen baráti körben mozogsz. A szintér inkább az aktív emberekre(politikus munkával vagy zeneileg) válastódik el, akiknek teljesen mindegy hogy hogy nézel ki vagy hogy milyen zenét hallgatsz , meg a passzívakra választódik el. Gondolok ezalatt kemény utca punkokra, akiknek egy pár euro túl sok egy koncertre mert nem értik hogy mi tartozik hozza a koncertszervezéshez, nem lógunk együtt. Napközbe inkább lógnak az utcán, pénzt kérnek és isznak. Nem tudom hogy többet csinálnak-e még.
Oi! szinter egyáltalán nincsen! Az a pár skinheaded ami van a városban egy kezemen meg tudom számolni.

A közeletekben milyen foglaltházak vannak?
Igazi foglalt házak itt már nincsenek. Volt 4 ház ami foglalt volt:
Az „Epplehaus“ a 70es években egy koncert után lett befoglalva és azóta egy ifjusági centrum (youth center) mindeféle koncertekre és más kulturális tervekre [project]. A mai napokban félig városi.
A „Schelling“ egy volt  laktanya ami a 80as években lett befoglalva. De egy pár év után valahogy elvesztette a státuszt „foglalt“ és azóta az emberek teljesen legálisan laknak ott. Abban van egy házi kocsma (ami minden szerdán nyitva van) minden féle alkalomra, egy próbaterem, egy „info-bolt“ ahol ingyen lehet kikölcsönyözni politikus kiadványokat,könyveket és még nem rég óta egy „ingyen-bolt“ ahova holmikat amik már nem kellenek oda lehet vinni és olyanokat amik tetszenek el lehet vinni. De ez a kettö független egymástól müködik.
A LU15 egy pár év elött még majdnem ki lett üritve és kényszeritve voltak hogy megvegyék a házat. Aztán  sikerült a „bérház-syndikát“ ségitségevel, egy terv [project] ami fenyegetet házaknak az anyagi lehetöséget ajálja hogy a lakók megvegyék a házat (de ne kérdezd hogy ez pontosan hogyan müködik). Éppen renoválják, de azelött ott is volt benne egy házikocsma (minden csütörtökön nyitva volt) meg az eredeti „ingyen-bolt“. A renoválas után biztosan megint lesznek benne ilyen dolgok.
A Hegel 7 a legujabb ház. Azt hallottam hogy miközbe a LU15 fenyegetve volt, lett befoglalva. A Hegel 7, mint az utolsó két ház amiröl meséltem egy „lakó-terv [project]“ amiben a lakók ön/saját-intéziteten és olcsón lakhatnak. Egy különös dolog a Hegel 7-en, ami még mindig renoválva lesz, az hogy egy óvoda van a földszinten. Egy kis alternativ hangulattal persze. Azon kivül van még egy volt foglalt lakókocsi telep meg pár ön/saját-intézet/ kollégium amikben  be tudták vezetni hogy nem csak egyetemisták hannem pld. migránsok is tudjanak ott olcsón lakni.

Rajtunk kívül még milyen magyar zenekaroknak szerveztél koncertet?
A Barackcának ami az elsö koncertem volt, meg a Lecsa-Punknak akik turnén voltak és még egy koncertek kerestek. Szerencséjük volt hogy pont akkor szerveztem egyet.

Milyen a magyar emberek megítélése ott kinnt és milyen a magyar punkzenekaroké?
Nem nagyon figyelnek rá hogy valaki magyar-e vagy valami más. Itt egy csomó külföldi egyetemista van úgy hogy nem fontos hogy honnan jössz. Magyar zenekarokat szerintem legtöbben csak az Aurorát ismerik mert már egy párszor játszottak az Epplehausban.

Mióta vagy vegan?
Már kicsit több mint 3 éve. Azelött 1-2 évig vegetárianus voltam. Eddig elég jól megy. Legalábbis jók a vér eredményeim és jól érzem magam vele. Tudom hogy magyarországon sokan azt mondják, nem csak mint itt hogy nem tudnának vegán élni mert nem tudnának lemondani pld a sajtról, hanem hogy nem tudnának mert túl drága lenne és a választék Magyarországon túl kicsi lenne. Erre azt mondhatom hogy örülök hogy már ma is vannak emberek Magyarországon akik az ellentétet mutatják. A nagyobb boltok, ahogy már saját magam láttam, minnél többször vegan élelmiszereket ajánlanak (nem úgy mint a kis ABCk ahol én is alig találtam valami vegán kaját). Talán hamarosan ott is lesznek (ha még nem lennének) internetboltok vegán cuccokal mint német- és más országokba, akik hatalmas  választékot ajánlanak.
De sokat saját magad is lehet késziteni mint szójatejet vagy kenyérevaló kencéket. Akkor az egész dolog olcsóbb is lesz és ha még hozzá el tudsz menni kukázni (ehetö elemiszereket boltoknál a kukábol szedni) annál inkább. Sokan csodálkoznának hogy mennyi még ehetö élelmiszer el lesz dobva naponta(Lehet hogy most páran megbotránkoztok de nyugaton ez elterjedt hogy kukáznak kaját és nem csak a csöves punkok.-Makkúr)

Mennyire "divat" nálatok a homoszexualítás a punkszíntéren?Azért kérdeztem mert rengeteg meleget,transzvesztitát láttam felétek. Az átlag német ember is ugyanilyen toleráns egyébként ezzel a dologgal?(felénk majdnem minden ember homofób azért kérdezem)
Ez biztosan nem egy „divat“. Sokal inkább azt hiszem hogy a punkszintér Németországban sokkal toleránsabb hogy homo-, bi- vagy transzszexuális embereknek nem kell elbujni. És még biztosan vannak szintérek amikben még biztosabbak, mert még a punkszintér se szabad fobiáktol ezek az emberek ellen. Egy ideje egy autonom ifjuságicentrumban [youth center] a szomszédvárosba, ahol már sokszor homo és bi partik voltak, buzik meg lettek sértve és támadva. Az méltán felháborodást okozott. Azért jó hogy abban a városban egy politikus csoport lett alapitva  amelyik az akcéptáns homo-, bi- és transzszexuális emberektöl harcol.
A „Gay Edge Liberation“ is nagyon jó munkát végez. Ök a homofóbiat a punkszintérben tématizáljak (Nézzétek meg: www.myspace.com/gayedgeliberation)
Lehet hogy azért láttál itt ennyi „meleget“ mert Magyarországon még a punkszintérben is túl erös a homofobia és az emberek félnek a repressió elöl ha valaki elmondja hogy ő buzi, vagy valamenyire más akkor az nem normális. Akkor nem csak a toleráncia hiányzik hanem föleg az akció a  homofobia ellen. Nem muszáj magad homo, bi vagy transz lenni hogy megvédjél egy más ember szabadságat mint a raszizmus vagy szexizmusnál. És a „buzi“ nem egy káromkodás!

Náci punkok vannak-e felétek?(nálunk ez most divatos)
Egyáltalán nem! Talán kelet-németország fele lehet egy párat találni de itt nem élnének túl egy napot se a punkoknál se a náciknál.

Miben más a magyar színtér szerinted mint a tietek?
Ami valószinüleg minden színtérben a világon van az olyan alakok akiknek csak a kinézet számit akiknek nincs értelmeseb tennivaló mint mindig bebaszni aztán mindent szétszedni. Olyanok vannak itt úgy mint magyarországon is. De úgy látom hogy ezek Magyarországon a többségben vannak.
Nekem úgy tünik hogy Magyarországon nagyon hiányzik egy értelmes bal politikai kultúra.
Hol vannak pld az aktiv antifasiszták? Nekem ilyen dolgok hozzá tartoznak a szintérhez (és antisexizmus, antihomofobiá vagy állati jogokról még nem is beszélek). Én ilyen dolgokkal nöttem fel a szintérben. Ezek fontos részek a szintéri kultúrának (nem csak itt hanem sok más országban is). Ezek alapok arra hogy legyenek helységek ahol lehetnek koncertek.Még mindegyik kis punkbandának amelyik még nem segitet semmit a színtérben rá kellene jönni hogy milyen nehéz egy helységet találni ahol fe llehet lépni. És ha hiányoznak a koncertek akkor egy fontos része kultúrának is hiányzik.De miért? A 40 év amit a legtöbb ember „kommunizmus“nak nevez az miatt? Ezzel minden ami politikailag bal össze lett kötve és akkor rossz?
Németországban még a normális utcái punkoknak (legalább az abszolút többségnek) magától érthetö hogy nácik ellen muszáj valamit tenni, mert a nácik punkok ellen vannak vagy biztosan majd lesznek mert nem tartoznak azokhoz akik egységesen gondolnak (Dead Kennedys – Nazi Punks fuck off: „... in the real fourth Reich you'll be the first to go). Itt szerencsére nem jönnek az ötletre hogy oda legyenek az államért mert tudják a történelemböl hogy abból mi lehet (és a magyaroknak is tudni kéne! Ott is több mint egy fél millió zsidó, roma és más ember meg lett ölve. De magyarországon „zsidó“ és „cigány“ még mindig egy hétköznapi káromkodás).
És magyarországon most divat nácipunk lenni?
A szar állam nem fog változtatni semmit a rossz gazdasági szituáción és egészen biztosan nem a kapitalizmusi teljesitményi szorongáson és versenyi harcon [competition].
Aki akkor is a nacionalizmushoz fordul az csak még több bánatot meg elnyomást fog okozni mint abban a 40 év „kommunizmus“ban. És úgy ahogy mostanába kinéz Magyarország tényleg kezdek aggódni azokért az emberekért  ott akik fontosak nekem és akik nem adják fel „máshogyan“ lenni.
Szarjatok magyarországra! Magyarország nem fog meg menteni!

Ezek az állapotok nagyon elnehezitik a dolgot azoknak akik tényleg próbálnak szabad helységeket mint foglalt házakat felépiteni mert egyedül harcolnak egy erös represszió apparátus ellen.
Itt még hozzá jönn a szolidaritás ami hiányzik az emberek között. Én még sehol nem láttam ennyi irigységet mint Magyarországon. A kapitalizmus nagyon jól tünnik oda passzolni mert senki nem kiván semmit a másiknak és mindenki jobb akar lenni mint a másik.

Ez most mind úgy hangzik mint ha én édenben [paradise] laknék és nekünk nem lennének problémak represszió, nacionalizmusal, nácikal, satöbbi. Ez biztosan nem így van de – és itt jön a nagy különbség a két szintér között – hogy én itt több kapacitást és potenciált, de talán is kevesebb kimerültséget a körülményektöl, látok az ellenállásra. Itt nálunk az is mindegy hogy kinézel e mint egy punk vagy valami más. A beállitás [opinion] számit! Van egy csomó aktiv ember akik (még egyszere is) különös dolgokat csinálnak (koncerteket szervezni, bandákban játszani, politikai munkát, koncerteken segiteni/dolgozni, …).

Lehet hogy az én képem a magyar színtérröl igy nem igaz és rosszul látom(Sajnos nem látod rosszul-Makkúr) mert nem ott vagyok benne, de nekem ez így volt a benyomásom. Remélem még változni fog a dolog!

6 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://makkur.blog.hu/api/trackback/id/tr271353709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cuentos cortos para niños en ingles 2018.05.14. 20:04:57

Ringel s op blackberry - Singulair mini 4mg antihistaminika

Trackback: Quédate conmigo 2018.05.05. 12:38:34

Szemantikus kódolás: az emberi kommunikáció alapja - Web Koncept

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neverlivetosee · http://klur.blog.hu 2009.09.01. 20:26:17

Azért valahogy jobban is megformázhattad volna az interjút, mikor ki mond mit? Alig lehet kivenni, többet érdemelne egy ilyen interjú. Meg címkézni sem ártana azért a bejegyzést :-)

Chicken Joe · http://stillnothingmovesyou.blog.hu 2009.09.01. 23:20:20

naigen. formázáson javítani való van, meg úgy igazából nyelvtanilag hibás dolgokat átírhattál volna, mert néha nehéz kibogozni egy mondatot, a szavak rossz sorrendje miatt.

maga a tartalom az viszont nagyon jó!
mikor lesz következő post?

DIY 2009.09.02. 08:37:06

Magyar seggbe magyar faszt!

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2009.09.02. 15:16:08

Jó ez a blog!Csak igy tovább...
Te "makkur" egy kérdés....lehet megsértődsz most hogy nem emléXem,de tényleg nem.... mi...izé...honnan ismerjük egymást eredetileg?

vegacs 2009.09.02. 19:21:18

Remek írás!A tartalom okés a megfogalmazás véleményes.
De így tovább!!!
Kikkel tervezel még interjút készíteni?

Gidazaj 2009.09.04. 04:18:13

Örülük,hogy nyomod a blogod cimbora!
süti beállítások módosítása